İlk Schengen Vizemi Nasıl Aldım?
Kasım ayında Avrupa’da kısa bir gezi yapabilmek amacıyla ilk defa Schengen vizesine başvurmaya karar verdim. İlk olarak Almanya’ya gidecektim. Herhangi bir şirkete bağlı çalışmadığım için vize alma ihtimalimin çok düşük olduğunu düşünüyordum fakat iyi haber, vize almayı başardım! Süreç biraz ilginç olduğu için paylaşmak istiyorum. (Burada yazdığım şeyler Almanya’ya yaptığım başvuru sürecini kapsıyor. Diğer ülkelerde süreçler kısmen değişiklik gösterdiği için başka ülkelerden vize almış kişilerin yazılarını okuyabilirsiniz. Ama genel olarak süreç benzerdir diye düşünüyorum.)
Başvuru Öncesi
Sizin şu anda bu yazıyı okuduğunuz gibi ben de onlarca farklı deneyim okudum ve tabi ki korktum. Korkacak bir şey olmadığını ise belgeleri toplamaya başlayınca öğrendim. Herhangi bir sitede yazan belgeleri unutun. Ben de size bir belge listesi vermeyeceğim çünkü ihtiyacınız olabilecek belgeler konusunda tüm bilgileri tek yetkili kurum olan IDATA‘nın sitesinde bulabiliyorsunuz. Talep edilen belgeler zamanla değişebileceği için en garanti yol oradan belgelerin güncel listeyi takip etmenizdir. Çıktısını aldığınız sıkıcı bir form olan “başvuru formunu” da aynı şekilde resmi siteden güncel olarak indirmeniz en sağlıklısı olacaktır.
Talep edilen belgeleri toplamaya başladım. Belgeleri toplayınca farkettiğim şey, Avrupa’nın da diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sizi ülkesine turist olarak alıp, para harcamanızı ve geri dönmenizi sağlamaktan başka bir amacı yok. Belgelerinizle bunu kanıtlamalısınız. Burada en önemli şeyler kanıt olarak gösterebileceğiniz şirketinizden resmi izin belgesi, hesabınızda gezinizi tamamlayabileceğinizden daha fazla para ve tapu gibi belgelerdir. Bunları da belgeler içerisine eklemek için yanınıza alırsanız faydalı olacaktır.
Başvuru sırasında benim çalışma modelimi anlamayan vize görevlisi büyük ihtimalle vize alamayacağımı söylemişti. (: Onlara da kulak asmayın. Hiç belli olmaz, o dönemde başvuran kişi sayısından tutun da ülkeler arası anlık politik değişimler bile kararları etkiliyor.
Başvuru Sürecinde Eklediğim Farklı Belgeler
- Amerika’da okulda tanıştığım arkadaşım bana bir davetiye göndermişti. Bunun olumlu veya olumsuz etkisinin olup olmadığını bilmiyorum ama genelde davetiye olmasını olumsuzluk olarak değerlendiriyordu internetten okuduğum yazılar. Bu nedenle davetiyenin pek bir artı olduğunu düşünmüyorum.
- Bir gezgin olduğumu, gezerek freelancer olarak çalıştığımı ve bu şekilde geçindiğimi açıkladığım bir ek dilekçe yazdım.
- Amerika’ya daha önce gittiğim ve 5 yıllık vizem olduğu için bu vizenin de fotokopisini belgelerin içerisine ekledim.
- Üzerime olan küçük bir arazi tapusu vardı, onu da ekledim
- Çevremden aldığım ek paralarla hesabımda, 15 gün kalmak istediğim sürede lüks bir tatil yapabilecekmiş gibi yüklü bir miktar gösterdim ve bankadan ıslak imzalı belge aldım.
- Davetiyem olduğu ve dolayısıyla arkadaşımın evinde kalacağım için otel rezervasyonu eklemedim.
- Uçak biletini satın aldım, sadece geçici rezervasyon yaptım. Çoğu kişi gerçekten bileti almayı öneriyor ama bence gerek yok.
Başvuru
Idata üzerinden randevu aldım, başvuru merkezine gittiğimde randevu saatim geçmişti fakat sorun etmediler. Başvuru yaptığınız halde yine de sıra alıyorsunuz. Sıramı aldım ve beklemeye başladım. Yanınızda vize ücretini Euro olarak bulundurmanız gerekiyor ben de öyle yaptım. İdata’nın koordinasyon ücretini ise TL olarak da ödeyebiliyorsunuz. Özetle nakit bulundurun yanınızda. Başvuruyu kendiniz yapmak zorundasınız çünkü her başvuru yapan kişinin parmak izi alınıyor.
Başvuru tamamlanınca size bir takip numarasının olduğu ufak bir kağıt veriliyor. Onu kaybetmeyin, pasaportunuzu o kağıt olmadan almaya gitmeniz sorun olabilir. Ayrıca kağıt üzerinde yer alan takip kodu ile İdata’nın sitesinden pasaportunuzun durumunu takip edebilirsiniz, heyecanlı oluyor.
Bekleme Süreci
Garipliklerin ilki burada oldu. Başvuruyu aynı şekilde yaptığım 2 arkadaşımdan biri 24 saat içerisinde vizesinin hazır olduğuna dair mesajı aldı ve 1 aylık vize almıştı. Diğer arkadaşım ise 3 gün sonra vizesini almıştı ama ben tam olarak 20 gün bekledim vizem için. Buradan çıkaracağımız ders, 15 gün öncesinden başvuru yapmak her zaman yeterli olmayabiliyor. Bu nedenle siz 1 ay önceden vizenizi almak için başvurunuzu yapın, gitmek istediğiniz tarihleri belirttiğiniz için vizeye erken başvurmak sizin yararınıza olacaktır.
Sonradan bunun nedenleri olarak aşağıdaki maddeleri çıkardım:
- Başvuran diğer arkadaşlarımdan biri şirket sahibiydi diğeri ise 5 yıldır aynı yerde çalışıyordu. Ben ise vize başvurumdan bir ay önce İran’da 20 gün gezmiştim. Önyargı olabilir.
- İkisinin nüfusu İstanbul’daydı fakat ben yıllar önce oy vermek için Batman’a almıştım nüfusumu bu nedenle benim pasaportum Ankara konsolosluğuna gönderilmiş ve son yıllarda artan göç dolayısıyla sıra çok fazla olabilir.
- Hesabında para olan, resmi olarak çalışmayan biri olarak olduğum içi çok kararsız kalmış olabilirler.
Bu nedenlerden biri veya birkaçı nedeniyle 1 – 15 Kasım 2016 tarihinde yapmayı hayal ettiğim gezim için başvurduğum vizem, 5 Kasım günü bana ulaştı. Arkadaşlarım gitmiş ve artık hiç hevesim kalmamıştı. Pasaportu aldığımda vizenin çıktığına bile şaşırmıştım aslında. Vizenin çıkmasından çok şaşırdığım şey ise gitmek için başvurduğum tarih olan 1-15 aralığı için vize vermiş olmaları. Geç gelen pasaport yüzünden 5 günüm gitmişti bile.
İdata görevlisine durumu açıklayınca itiraz edebileceğimi ve fakat bunun da en az 1 hafta süreceğini söylemesi beni iyice germişti. Gitmeme durumunda bir sonraki başvurumda vize alma ihtimalimin daha da düşeceğini söyleyince artık yapacak bir şey yoktu. Önümde 9 gün vardı. Aynı gün Frankfurt’a biletimi aldım ve 10 günlük hızlı bir tur yaptım. Bu tur sırasında rotam İstanbul, Frankfurt, Prag, Berlin, Amsterdam, İstanbul şeklinde oldu. Bunun özel nedenleri var tabi, yoksa çok daha iyi bir rota çıkarabilirdim.
Özet
- İstenen belgeler gerçekten çok abartılı değil. Bu nedenle başvuru yapacağınız ülkenin belgelerini resmi sitesinden inceleyip toparlayın. Genelde 1 günde toparlanabiliyor bu belgeler.
- Eğer benimki gibi özel bir durumunuz varsa bunu güzel bir dille açıklayan bir dilekçe eklemenizde fayda var diye düşünüyorum.
- Uçak biletini satın almayın, rezervasyon yapın. THY’nin sitesinden rezervasyon yapıp çıktıyı aldıktan sonra iptal edebiliyorsunuz.
- Otel rezervasyonunuzu yine iptal edilebilir şekilde yapın.
- Pasaportunuzun en az 6 ay süresinin kaldığından emin olun. Başvuru parasını iade etmezler. (: Ayrıca başvuru sırasında vereceğiniz fotoğraflar da güncel olsa iyi olur.
Bu kadar zor bir dönemde, Almanya gibi zor vize verdiği iddia edilen bir ülkeden bile vize alabildiysem sanırım artık her yerden alabilirim.